onsdag 20 februari 2013

LPP Rymden


Lokal pedagogisk planering vt 2013

Ämne/arbetsområde: Naturorienterande ämnen,  rymden

Årskurs: 2

Tidperiod: Januari och Februari

Syfte

Undervisningen ska skapa förutsättningar för eleverna att kunna skilja mellan naturvetenskapliga och andra sätt att skildra omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla perspektiv på utvecklingen av naturvetenskapens världsbild och ges inblick i hur naturvetenskapen och kulturen ömsesidigt påverkar varandra.

Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunska­per om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen.

Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsätt­ningar att utveckla sin förmåga att

·         genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

  • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Centralt innehåll

  • Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

Kunskapskrav

Känna till vårt solsystem och vintergatan.

Känna till tyngdlagen, omloppsbanan, sol-måne, natt-dag.

Tillvägagångssätt

Film, grupparbete, enskilt arbete, skapande arbete och museumbesök.              

Viktiga ord; Tellus, galax, solsystemet, omloppsbanan, big bang.

·         Förutom detta skall vi besöka olika utställningar och pjäser som handlar om rymden. Dessa kan vara faktabaserade eller berättelser där fakta och fiktion sammanblandas. I samband med dessa utflykter kommer vi skriva tillsammans och även enskilt om vad vi sett. De föreställningar och besök relaterade till rymdtemat som vi kommer få uppleva under besöket är följande:

Cosmonova- En film om planeterna i vårt solsystem där klassen följer med ut i universum till de fascinerande världar som kretsar runt vår sol. Vi besöker grannplaneterna och får bland annat uppleva världar med temperaturer ner mot - 200 grader Celsius, eller med enorma orkaner som rasat i mer än 300 år.

Bedömning

Kunna namnge minst tre planeter från vårt solsystem.

Veta namnet på vår galax (vintergatan).

Känna till jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra.

Känna till stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

Känna till månens olika faser.

Veta vad Big Bang är

Jag/läraren observerar elevernas arbeten under lektionerna. Jag bedömmer deras muntliga framföranden och deras skriftliga arbeten.


Fatma Kuzey Ayranci

Januari 2013

Naturhistoriska riksmuseet och cosmonova












måndag 18 februari 2013

Vi forskar om svenska djur och växter

 
 
 

Vi har valt ut vilka djur och växter vi ska jobba med. Vi samarbetar 2 och 2. Det är jätte kul att samarbeta. Vi använder faktaböcker som vi har i klassen och internet när det behövs.

Hanne 18 februari

 
 
 
 







fredag 1 februari 2013

1 februari

På tio minuters rasten så  fick vi leka med bollar.  vi mätte och jämförde en basketbol med en tennisboll. basketbollen är stor som jorden tellus och tennis bollen är som månen.

Denis Aliyev

Vi tränar på sammansatta ord